Het principe van de leer-werkroute is gebaseerd op beroepsgericht leren in de praktijk van een groene omgeving. Er zullen dusdanige algemene en beroepscompetenties aangeleerd worden dat de deelnemer plaatsbaar is op de arbeidsmarkt. Elke fase kan apart ingezet worden. Bij ieder traject gaan wij uit van dat het voor de deelnemer belangrijk is om als volwaardig mens gezien te worden, dat hij zich op zijn plek voelt en positieve ervaringen krijgt in zijn werk. Hierdoor zal het praktijkleren eerder als vanzelf gaan en bijdragen aan de persoonlijke groei van de deelnemer.
Fase 1: Intake en proefplaatsing
Intake volgens de aanmeldprocedure van BEZINN.
Indien noodzakelijk wordt een proefplaatsing bij een leer-werkboerderij ingezet, alvorens te kunnen starten met fase 2. Wij adviseren altijd minimaal een proefplaatsing van 1 maand, omdat dit inzicht geeft in de nodige in te zetten begeleiding en de juiste input geeft voor het leer-werkplan. Ieder traject is namelijk maatwerk. Dit betekent dat naar aanleiding van de uitgebreide intake een offerte opgesteld kan worden, met daarin opgenomen de kosten van:
– de plaatsing bij en begeleiding door de leer-werkboerderij
– de in te zetten leermiddelen en portofolio begeleiding
– de vakgerichte praktijktrainingen
– eventuele sollicitatietrainingbemiddelingskosten
Tevens zal een indicatie gegeven worden van de benodigde tijd voor het traject.
Indien uit proefplaatsing blijkt dat het leer-werktraject niet haalbaar is, dan zullen wij dit motiveren naar de opdrachtgever.
Fase 2: Aanleren basis werknemersvaardigheden
Zowel in een maatwerktraject als bij de route met MBO-1 opleiding zal er aandacht besteed worden aan de basis werknemersvaardigheden op het leer-werkbedrijf. In een maatwerktraject zal in deze periode samen met de deelnemer ook gekeken worden naar waar de interesse van hem ligt, zodat deze een keuze kan maken voor een beroepsrichting. Op basis daarvan kan een leerroute uitgezet worden richting beroepsvaardigheden dat aansluit op het niveau van de deelnemer. De duur van fase 2 kan binnen een maatwerktraject variëren van 3 maanden tot 9 maanden.
Kiest men voor de MBO-1 variant gericht op werknemersvaardigheden en oriëntatie op beroepen, dan wordt daar de AKA mee bedoeld. Binnen de MBO-1 variant duurt fase 2 een volledig schooljaar, wat afgesloten wordt met een diploma.
Indien de basis werknemersvaardigheden voldoende aanwezig zijn kan gestart worden met fase 3. Het is ook mogelijk om fase 2 en 3 voor een deel parallel te laten lopen.
Fase 3: Aanleren beroepsvaardigheden
Tijdens fase 3 gaat de deelnemer zich competenties van zijn gewenste beroepsrichting eigen maken totdat hij deze zelfstandig uit kan voeren, in zijn eigen tempo en onder begeleiding van zijn leer-werkbegeleider. De leer-werkbegeleider van de Leer-Werkboerderij zal met de deelnemer werken aan het opbouwen van een portofolio. Dit is altijd op het niveau van de deelnemer en kan geschreven, met foto’s of bijvoorbeeld video zijn. Het opbouwen van een portofolio is van belang om fase 5, toeleiden naar arbeid, gedegen in te kunnen zetten. Bij het opbouwen van het portofolio gaan we uit van het kunnen uitvoeren van praktijkgerichte handelingen. Afhankelijk van het niveau van de deelnemer kan daar in meer of mindere mate theorie aan gekoppeld worden. Bij de nodige competities gaan wij uit van die competenties zoals Aequor deze heeft opgesteld. De beroepsrichtingen waaruit gekozen kan worden zijn: melkveehouderij, onderhoud groene gebieden, hovenier, camping en loonbedrijf. Bij een enkel leer-werkbedrijf is het zelfs mogelijk om beroepsvaardigheden te leren op het gebied van horeca en/of winkelmedewerker. Allen op assistent niveau. In maatwerktrajecten wordt deze fase ondersteund met praktijkgericht lesmateriaal en leermiddelen, aangepast op het niveau van de deelnemer.
Fase 4: Vakgerichte praktijktrainingen
Het geheel kan aangevuld worden met praktijkgerichte trainingen.
Te denken valt aan:
– Veilig werken algemeen of (indien theoretisch haalbaar) VCA
– Veilig werken met de bosmaaier
– Veilig werken met de motorkettingzaag
– Veilig werken met de trekker
– Onderhoud kleine machines en gereedschap
– en….. overige in overleg met het leer-werkbedrijf passend bij de benodigde competenties van het vakgebied.
Bij voldoende resultaat wordt aan de deelnemer door een erkende onderwijs instelling het certificaat uitgereikt en kan dit opgenomen worden in het portofolio.
Bij het inzetten van de vakgerichte trainingen zal altijd rekening gehouden worden met de toegevoegde waarde hiervan op de arbeidsmarkt.
Fase 5: Toeleiden naar arbeid
Dit onderdeel wordt in veel gevallen uitgevoerd door een erkend re-integratiebedrijf met veel kennis van en ervaring met het ‘buitenwerk’. Deze fase hoeft niet perse te wachten totdat de deelnemer volledig klaar is met zijn leer-werktraject. Als blijkt dat de deelnemer er aan toe is kan met hem gewerkt worden aan sollicitatievaardigheden en zal het bestaande netwerk ingezet worden om op zoek te gaan naar de juiste baan. Hierin is het uitgangspunt dat wat de deelnemer zelf kan, hij zelf moet doen en wat nodig is om samen te ondernemen met de trajectbegeleider doen we samen.
Fase 6: Nazorg
In het kader van nazorg zal in veel gevallen de trajectbegeleider van het re-integratiebureaus het bedrijf waar de deelnemer geplaatst is nog een aantal keren bezoeken, met als doel de deelnemer en werkgever te begeleiden in hun nieuwe situatie. Als het ten goede komt van de duurzaamheid van de plaatsing kan Jobcoaching worden aangevraagd.