Beste Trajectuitvoerder,

Voor het testen van zorgpersoneel bestaat vanaf vandaag, maandag 21 september 2020, 7:30 uur een landelijke werkwijze. Vanaf dat moment kan een leidinggevende het speciale coronatest prioriteitsnummer 0800-8101 doorgeven aan medewerkers met klachten die passen bij het coronavirus. In dit bericht staat hoe de prioriteitsprocedure verder werkt.

Voor wie?
Prioriteit geldt alleen in bepaalde gevallen. Kijk op Rijksoverheid.nl voor een overzicht hiervan.
Het is belangrijk dat alleen de mensen die in aanmerking komen voor prioriteit, gebruik maken van de prioriteitsprocedure. Daarom vindt er op twee momenten controle plaats: bij het maken van de testafspraak aan de telefoon én in de teststraat.

Hoe kunnen zorgmedewerkers zich aanmelden?
De medewerker meldt zich bij de leidinggevende op het moment dat zij/hij corona gerelateerde gezondheidsklachten heeft. Als de medewerker in aanmerking komt voor testen met prioriteit:
1. Ontvangt de medewerker het speciale coronatest prioriteitsnummer 0800-8101 van de leidinggevende.
2. Belt medewerker met het speciale telefoonnummer en zorgt de medewerker dat hij/zij het BSN bij de hand heeft en de naam van de zorginstelling (wanneer hij/zij in dienst is van een instelling) of het KvK-nummer (als hij/zij zelfstandig of ZZP is) of de AGB-code (als hij/zij vrijgevestigde zorgprofessional is).
3. Tijdens dit gesprek wordt een testafspraak gemaakt.
4. De medewerker wordt dezelfde of uiterlijk de volgende dag getest bij één van de testlocaties in de regio die ingericht is met een zogenaamde ‘prioritylane’. Waar deze is wordt verteld aan de telefoon.
5. De medewerker ontvangt een bevestiging via e-mail en sms van de afspraak met daarin een tijd en locatie.
6. Naar de testlocatie neemt de medewerker een identiteitsbewijs mee en een bewijsstuk om aan te tonen dat hij of zij in de zorg werkt:
a. een loonstrookje, wanneer de medewerker in dienst is bij een zorginstelling
b. een afschrift van de registratie op www.wkkgzzelftest.nl; een zorgovereenkomst of een afschrift van de AGB-code in het AGB-register als het gaat om een zelfstandige of vrijgevestigde zorgprofessional
Deze bewijsstukken kunnen op papier of via telefoon getoond worden.
7. Na afname van de test, is het streven dat de medewerker nog dezelfde dag de uitslag ontvangt. De medewerker kan zelf de uitslag inzien op www.coronatest.nl, hiervoor is een DigiD nodig. Als de medewerker geen DigiD heeft, wordt hij/zij gebeld met de uitslag. Bij een positieve testuitslag wordt de medewerker altijd gebeld door de GGD en wordt het bron- en contactonderzoek direct opgestart.

Vragen?
– GGD Drenthe: 0592-306300
– GGD Fryslân: 088-2299333
– GGD Groningen: 050-3674000
– GGD Overijssel: 088-4430370

Met vriendelijke groet,

Jan van Donkersgoed
Manager Stichting BEZINN