Beste lezer,

Veel zorgboer(inn)en vragen zich af wat ze aan moeten met het nieuws dat het corona virus nu ook in Nederland is. Zeker aangezien er op veel zorgboerderijen kwetsbare mensen komen. We hebben geprobeerd de meest relevante informatie op een rij te zetten, maar uiteraard staat het ieder vrij extra voorzichtig te zijn.
We kunnen geen garanties geven en houd omwille van de actualiteit zelf ook de websites van het RIVM en GGD in de gaten!

Hoe ga je als zorgboerderij om met het corona virus?

Moet ik, nu in Nederland de eerste besmettingen met het coronavirus is vastgesteld, extra maatregelen nemen op mijn zorgboerderij?
Nee, het is niet nodig om extra maatregelen, zoals het dragen van mondkapjes, te nemen. Een goede hygiëne is natuurlijk net als anders van belang.

Dit houdt in:

  • vaak en goed de handen wassen
  • hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog
  • gebruik maken van papierenzakdoekjes
  • alert zijn op tekenen van ziekte

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?
Een besmetting met het virus uit zich in koorts (of een koortsig gevoel m.n. bij ouderen), hoesten of andere klachten aan de luchtwegen zoals kortademigheid. Personen met deze klachten die de afgelopen 14 dagen in een van de gebieden zijn geweest waar de ziekte verspreid is (zoals China, Singapore, Zuid-Korea, Iran, en een aantal gemeenten in Italië) of in contact zijn geweest met een patiënt met het coronavirus, kunnen getest worden op het coronavirus. Zij kunnen hiervoor telefonisch contact opnemen met de huisarts.

Moet ik mensen die terug komen uit de risicogebieden weren van mijn zorgboerderij?
Het RIVM geeft aan dat dit niet nodig is als deze persoon geen gezondheidsklachten (koorts in combinatie met klachten aan de luchtwegen) heeft. Twijfel je, of wil je specifiek advies met betrekking tot jouw situatie, dan kun je contact opnemen met de GGD in jouw regio: www.ggd.nl.
Als zorgboer kun je vertrouwen op je nuchtere boerenverstand en als dit je ingeeft om in sommige gevallen te kiezen voor ‘het zekere voor het onzekere’ dan kun je deze mensen vragen voorlopig niet op de boerderij te komen. Zeker als er op de zorgboerderij mensen verblijven die een verminderde weerstand hebben en daardoor extra kwetsbaar zijn, kan dit een legitieme keuze zijn.
De  incubatietijd van het coronavirus is vastgesteld op 14 dagen. Dit betekent dat binnen 14 dagen na terugkeer duidelijk is of er wel of geen besmetting heeft plaatsgevonden. Is de persoon langer dan 14 dagen terug en niet ziek, dan is deze persoon niet besmet geraakt tijdens het verblijf in dat gebied.

Wat moet ik doen als bij iemand in de directe omgeving (deelnemer, medewerker of familie/verwanten) van mijn zorgboerderij het coronavirus is vastgesteld?
Is het coronavirus in de directe omgeving vastgesteld, dan kun je contact opnemen met de GGD bij jouw in de regio: www.ggd.nl. De GGD geeft advies over maatregelen die je kunt nemen en kan helpen bij het verkrijgen van persoonlijke beschermingsmiddelen als dit nodig is.

Waar vind ik meer informatie?
Wil je meer weten over het coronavirus en de bestrijding daarvan, dan kun je hiervoor terecht op de website van het RIVM. Je kunt ook contact opnemen met het landelijke informatienummer 0800-1351.

Door het coronavirus is er tijdelijk minder werk voor mijn personeelsleden. Wat kan ik doen?
Werkgevers die door het coronavirus tijdelijk minder werk hebben voor hun werknemers, kunnen bij het UWV een vergunning voor werktijdverkorting aanvragen. Via deze regeling kunnen werknemers vervolgens een tijdelijke ww-uitkering krijgen. De voorwaarden en meer informatie over deze regeling vind je op de website van het UWV

Nieuwsbrief Federatie Landbouw en Zorg